variaineet1.png< Aineosat

Väriaineet

Väreillä on suuri merkitys kosmetiikkateollisuudessa. Useat tuotteet hygieniatuotteista meikkituotteisiin sisältävät värejä. Kosmetiikassa käytettäviä, sallittuja väriaineita on 153 kappaletta. Värit merkitään ainesosa- eli INCI –luetteloon viisinumeroisella CI –koodilla (Colour Index). Ainesosaluettelossa voi olla merkintä "saattaa sisältää" (may contain), mikäli sarjassa on useita samoja, erivärisiä tuotteita. Useat kosmetiikan väriaineet ovat käytössä elintarvikkeissa. Vastaavat väriaineet merkitään elintarvikeisiin E –koodein.

Värit voidaan jaotella neljään ryhmään käyttöalueidensa perusteella:

  1. Sallittu kaikissa tuotteissa
  2. Ei sallittu tuotteissa, jotka voivat joutua tekemisiin silmien kanssa
  3. Ei sallittu tuotteissa, jotka voivat joutua tekemisiin limakalvojen kanssa
  4. Sallittu tuotteissa, jotka ovat ihokosketuksessa vain lyhyen ajan (rinse off -tuotteet)

Kosmetiikan värit jaotellaan orgaanisiin, epäorgaanisiin ja kasviväreihin. Orgaaniset värit voivat olla vesi- tai rasvaliukoisia tai täysin liukenemattomia. Substraattipigmentit ovat alun perin vesiliukoisia, orgaanisia väriaineita, joista on tehty veteen liukenemattomia metallisuolojen avulla (ns. Lake –värit). Suurin osa orgaanisista väriaineista valmistetaan synteettisesti. Suurin, synteettisesti valmistettujen orgaanisten värien ryhmä on atsovärien ryhmä. Vain osaa atsoväreistä käytetään kosmetiikassa. Esimerkiksi para-aminoatsobentseenin eli anilliininkeltaisen käyttö on kielletty sen karsinogeenisyyden vuoksi.

variaineet2.png

Anilliinikeltaista valmistetaan bentseenidiatsoniumkloridista ja anilliinista

Lähes kaikki, kosmetiikassa käytetyt väriaineet ovat veteen ja öljyyn liukenemattomia, epäorgaanisia pigmenttejä. Kun mikroskooppisen pienet väriainepartikkelit dispergoidaan kantajaliuokseensa, saadaan vaikutelma liuenneesta väriaineesta. Luonnonväriaineita ovat esimerkiksi sokerin poltosta syntynyt karamelli (Caramel),  hyönteisestä saatava karmiini (CI 75470), punajuuri (Beetroot red), porkkanaöljy (Daucus carota sativa seed oil), henna (Lawsonia inermis) sekä hedelmä- ja marjamehut.

variaineet3.png

Punaista karmiinia saadaan Opuntia- kaktuksella elävästä Dactylopius coccus –kirvasta

Valmiissa tuotteissa nähtävät värit ja kiilteet ovat erilaisten aineiden seoksia. Ruskea väri saadaan punaista, kultaa ja sinistä sekoittamalla. Värit voivat olla mattamaisia tai kiiltäviä. Kiiltäviä värejä saadaan, kun väripigmentit päällystetään titaanidioksidilla (CI 77891). Myös kiillettä (Mica) tai silakoiden suomuista saatavaa guaniinia (CI 75170) voidaan käyttää väriseoksissa. Vismuttioksikloridi (CI 77163) saa aikaan huurremaisen pinnan, jota käytetään huulipunissa.Värit vaihtelevat himmeästi kuultavista voimakkaasti kimalteleviin. Mitä suurempi partikkelikoko, sen voimakkaammin pinta kimaltelee. Partikkelikoko vaihtelee yleensä 15-150 μm:n välillä. Suurimmat partikkelit aggregoituvat helposti toisiinsa, joten huolellinen dispergointi tuotteeseen on tärkeää valmistusvaiheessa. Valmiissa tuotteessa, kuten luomivärissä, varsinaista väriainetta on tavallisesti alle 10 %.

Väriainepitoisuus riippuu tuotteen halutusta ominaisuudesta, kuten peittävyydestä, läpikuultavuudesta ja kiillosta. Väriainepitoisuus on vesiliukoisilla pigmenteillä noin 0,01%-0,05% ja veteen liukenemattomilla pigmenteillä noin 0,1%-0,5%. Mikäli tuotteessa on kaksi faasia, värjätään ulompi faasi (o/v –emulsiossa vesi ja v/o –emulsiossa öljy). Värit voivat sitoutua tuotteeseen kemiallisin sidoksin, adsorboitumalla tai kapseloitumalla.

Yleisiä kosmetiikan väri- ja täyteaineita

Epäorgaaniset pigmentit

  Ominaisuuksia

Titaanidioksidi CI 77891

- yleisin väriaine (valkoinen)

- läpikuultava, matta tai kiiltävä partikkelikoosta riippuen

- myös fysikaalinen UV -suoja

 

Vismuttioksikloridi CI 77163

- ensimmäinen synteettisesti muokattu väriaine (hopean sävy)

- partikkelikoko määrittelee kiiltoasteen

- mm. kynsilakat, silmämeikit

- myös täyteaineena

Raudan oksidit

CI 77491 (punainen)

CI 77492 (kulta)

CI 77493 (musta)

- yleisimpiä värejä

- kaikenlaisissa tuotteissa, usein seoksina

Sinkkioksidi CI 77497

- läpikuultava, kiiltävä

- myös antibakteerinen

- myös fysikaalinen UV -suoja

Karmiini CI 75470

- voimakkaan punainen

- kaktuksella elävästä hyönteisestä saatu väriaine

Talkki

- hydrolysoitu magnesiumsilikaatti

- sisältää myös muita mineraaleja

- partikkelikoko alle 75 mm

- usein täyteaineena

- sellaisenaan käytössä rajoituksia

Kiille (Mica)

- puuterimaisissa tuotteissa täytteenä

- väri vaihtelee

Tässä tekstissä ei ole käsitelty hiusvärejä, jotka ovat oma, suuri väriaineiden ryhmänsä. Hiusvärien kemiasta kertova teksti lisätään myöhemmin näille sivuille.