Hammastahnat

hammastahna.png

Lähes kaikki käyttävät päivittäin hammastahnaa. Hammastahnan perustarkoitus on poistaa hampaan pintaan kertynyttä plakkia harjan avulla ja estää hampaita reikiintymästä sekä ikeniä tulehtumasta. Hammastahnaan lisättävillä, muilla aineilla voidaan esimerkiksi peittää hengityksen hajua, raikastaa suuta tai antaa hampaiden väristä vaaleampi vaikutelma. Tunnetuin hammastahnoissa käytettävä, reikiintymistä estävä aine on natriumfluoridi (Sodium fluoride). Lain mukaan natriumfluoridia tai muita fluoriyhdisteitä saa olla valmiissa tuotteessa yksin tai yhteensä enintään 0,15% fluoriksi laskettuna. Koska fluori voi olla haitallista nieltynä, on tuotteessa oltava varoitusteksti. Lapsille sallituissa hammastahnoissa tulee olla ohjeteksti, jonka mukaan alle 6 -vuotiaille käytetään vain herneen kokoinen määrä tahnaa kerrallaan. Muita, hammastahnoissa käytettäviä aineita ovat:


- Vaahtoavat ja pesevät ainesosat eli tensidit (esimerkiksi Sodium lauryl sulfate tai Sodium N-lauryl sarcosinate).
- Tuotetta maustavat aineet, jotka merkitään ainesosaluetteloon nimellä Aroma tai raikastavat aineet, kuten piparminttuöljy Mentha piperita oil. Lisäksi voi olla makeuttavaa sokeria (Saccharin). Useat makuaineet ovat samoja, joita käytetään myös hajusteina (esimerkiksi Eugenol).
- Tuotteen rakenteeseen ja paksuuteen vaikuttavat aineet, kuten selluloosajohdannaiset (Cellulose gum eli Carmellose). 
- Kosteuttavat aineet, joilla on suurin merkitys itse tuotteelle (kuivumisen ehkäisy). Kosteuttavia aineita ovat esimerkiksi betaiini (Betaine), glyseroli (Glycerol) tai propyleeniglykoli (Propylene glycol).
- Hiovia ainesosia, jotka irrottavat likaa hampaan pinnasta. Näitä ovat muunmuassa kalsiumkarbonaatti (Calcium carbonate) tai fosfaattisuolat.
-

Hampaiden valkaisuaineet, joista osa on tehokkaita ja laissa rajoitettuja. Esimerkiksi vetyperoksidia (Hydrogen peroxide) ei saa olla suunhoitotuotteissa yli 0,1%.
0,1-6% vetyperoksidia sisältäviä hampaidenvalkaisutuotteita saa myydä ainoastaan suunhoidon ammattilaisen toimesta (ensimmäinen käyttö ammattilaisen ohjauksessa). Hampaidenvalkaisuun tarkoitetut, ammattilaisten myymät tuotteet eivät ole lain mukaan alle 18 –vuotiaille tarkoitettuja. Liian voimakkaiden vetyperoksidituotteiden jatkuva käyttö voi aiheuttaa esimerkiksi hampaiden pysyvää herkistymistä ja ienrajan vetäytymistä.


Muut, hampaidenvalkaisuun tarkoitetut aineet ovat mietoja ja niiden teho on vähäinen (esim. papaiinientsyymi). Tämä johtuu siitä, että jokaisen hammasluulla on oma värinsä, jota on hankalaa muuttaa. Ainoastaan tupakan, kahvin, teen ja muiden, värjäävien ruoka-aineiden aiheuttamaa tummentumista voidaan hieman vähentää säännöllisellä, vaalentavan hammastahnan käytöllä, mikäli tahrat eivät ole todella pinttyneitä. Vaalentava tahna tarttuu hampaan pinnan mikroskooppisen pieniin huokosiin täyttäen niitä. Tahnassa olevien ainesosien avulla voidaan saavuttaa optinen vaikutelma, jossa hampaat näyttävät vaaleammilta (hampaiden "meikki").Erään hammastahnan INCI:

Aqua (liuotin)
Sorbitol (kosteuttava)
Hydrated silica (hiova, tuotteen rakenteeseen, kuten paksuuteen vaikuttava aine)
Xylitol (kosteuttava)
PEG-32 (kosteuttava)
Sodium lauryl sulfate (pesevä, pinta-aktiivinen, vaahtoa muodostava)
Aroma (makua antava)
Sodium fluoride (kariesta ehkäisevä)
Cellulose gum (tuotteen rakenteeseen vaikuttava, kalvonmuodostaja)
Sodium saccharin (makeutusaine)
Limonene (hajuste- ja aromiaine)
CI 42051 (sininen väriaine)
CI 77891 (titaanidioksidi, valkoinen väriaine)