Meikit

Lähes kaikkien meikkituotteiden pohjana on erilaisia väripigmenttejä sisältävä jauhe. Lisäämällä jauheeseen öljyjä, vahoja, kosteusvoidetta tai liuottimia saadaan esimerkiksi huulipunaa, poskipunaa, meikkivoidetta, ripsiväriä ja kynsilakkaa. Meikkituote voi olla rakenteeltaan jauhemainen, geelimäinen, voidemainen, vahamainen tai nestemäinen. Lisätietoa väripigmenteistä ja kiilleaineista löytyy ainesosat –sivulta kohdasta väriaineet.

Puuterit

Puuterilla tarkoitetaan hienojakoista, jauhemaista tuotetta, jota käytetään, jos halutaan saada talinerityksestä johtuvaa kiiltoa kuriin. Lisäksi puuteria käytetään meikin viimeistelyyn. Puuteriin lisätyt väri- ja kiilleaineet tekevät ihon pinnasta samettisen näköisen ainakin siihen asti, kunnes talia on erittynyt niin paljon, että on uuden puuterikerroksen aika. Jauhemaisesta puuterista saadaan kiinteää puristamalla. Onkin makuasia, kumpaa käyttää. Myös useiden muiden meikkituotteiden rakenne on puuterimainen (luomivärit, poskipunat).

Puuterin sisältö on yksinkertainen ja koostuu usein täyteaineesta ja väripigmenteistä. Niin sanotussa värittömässä puuterissa ei ole väripigmenttejä mukana ja koostumus on kevyempi. Miten peittävää puuteri on, riippuu paitsi käytettyjen aineiden määrästä, myös partikkelikoosta. Täyteaineena voi olla esimerkiksi hyrdolysoitu magnesiumsilikaatti eli talkki (Talc) tai hydrolysoitu riisitärkkelys (Hydrolyced rice starch). Muita, puutereissa usein käytettyjä aineita ovat kiiltoon ja läpikuultavuuteen vaikuttavat titaanidioksidi (Titanium dioxide tai CI 77891), sinkkioksidi (Zinc oxide) ja vismuttioksikloridi (Bismuth oxychloride), kosteutta ja rasvaa imevät sekä puuterille rakennetta antavat kaoliini (Kaolin), magnesiumkarbonaatti (Magnesium carbonate) tai magnesiumstearaatti (Magnesium stearate). Väripigmenteistä tärkeimpiä ovat raudan oksidit (CI 77491, CI 77492 ja CI 77499). Lisäksi puuterissa voi olla kiillettä (Mica). 

Erään puuterin INCI:

 

Talc (talkki, täyteaine)

Mica (kiille)

Aluminum starch octenylsuccinate (kosteutta sitova ja paakkuuntumista estävä aine)

Zinc oxide (tuotteen rakenteeseen ja läpikuultavuuteen vaikuttava aine)

Dimethicone (tuotteen rakennetta parantava, vettähylkivä aine, silikoni)

Methylparaben (säilöntäaine)

Propylparaben (säilöntäaine)

CI 77891(titaanidioksidi, kiilto, valkoinen väri)

CI 77492 (raudan oksidi, keltainen)

CI 77491 (raudan oksidi, punainen)

CI 77499 (raudan oksidi, musta)

Poskipunan perusrakenne on samanlainen kuin puuterinkin. Arvattavasti poskipunassa on enemmän väripigmenttejä. Poskipuna voi olla jauhemainen, jauheesta puristettu kiinteä tai voidemainen, jolloin jauheeseen on lisätty vahoja tai öljyjä.

Erään poskipunan INCI:

 

Mica (kiille)

Talc (täyteaine)

Magnesium stearate (kosteutta sitova ja paakkuuntumista estävä aine)

Dimethicone (tuotteen rakennetta parantava, vettähylkivä aine, silikoni)

Caprylic/Capric triglyceride (raaka-aineiden tuoksuja peittävä aine)

Ethylhexyl palmitate (pehmittävä, tuotteen tuoksuun vaikuttava aine)

Ethylhexyl methoxycinnamate (UV-suoja-aine, tässä tuotetta suojaava aine)

Butyl Methoxydibenzoylmethane (UV-suoja-aine, tässä tuotetta suojaava aine)

Methylparaben (säilöntäaine)

Propylparaben (säilöntäaine)

Tin oxide (läpikuultavuuteen ja viskositeettiin vaikuttava aine)

CI 77019 (kiille)

CI 15850 (atsoväri, punainen)

CI 45410 (punainen väri)

CI 77007 (lasuriitti, sininen väri)

CI 19140 (atsoväri, keltainen)

CI 77492 (raudan oksidi, keltainen)

CI 77491 (raudan oksidi, punainen)

CI 77499 (raudan oksidi, musta)

Luomivärien värikirjo kattaa kaiken valkoisesta mustaan. Luomiväri voi olla kimalteleva tai mattamaisen himmeä. Luomivärituotteista voi löytyä esimerkiksi seuraavankaltaisia värejä:

Koska silmäluomi rasvoittuu siinä missä muukin iho, on luomivärin valuminen ja kerääntyminen päivän mittaan luomivakoon todennäköistä. Sitovina ainesosina luomiväreissä käytetään puutereista tuttuja aineita, kuten talkkia, kaoliinia, magnesiumstearaattia tai kalsiumkarbonaattia. Käyttömukavuutta kuivemmille silmäluomille saadaan lisäämällä mehiläisvahaa, paraffiiniöljyä tai lanoliinia, jolloin tuotteesta tulee voidemainen ja helpommin levittyvä. Luomiväripuikot ja –kynät tarvitsevat jähmeämmän pohjan, johon pigmentit sekoitetaan. Kynissä käytetäänkin kiinteää paraffiinia tai vahoja (carnauba-, mehiläis- ja otsokeriittivaha). Niin sanotut vedenkestävät luomivärit sisältävät vettähylkiviä öljyjä ja vahoja. Samoin kuin tavallinen luomiväri, vedenkestävä luomivärikin pysyy parhaiten kuivalla iholla.

Erään luomiväripaletin INCI:

 

Talc (täyteaine)

Triticum vulgare starch (vehnätärkkelys)

Cyclomethicone (pehmittävä, sähköisyyttä poistava aine, silikoniyhdiste)

Lanolin oil (pehmittävä, sähköisyyttä poistava)

Cetyl acetate (pehmittävä)

Acetylated lanolin (emulgaattori, pehmittävä)

Alcohol (liuotin)

Propylparaben (säilöntäaine)

Methylparaben (säilöntäaine)

CI 77491 (raudan oksidi, keltainen)

CI 77492 (raudan oksidi, punainen)

CI 77499 (raudan oksidi, musta)

CI 77007 (lasuriitti, sininen)

CI 77742 (mangaanivioletti)

CI 77289 (kromihydroksidi, vihreä)

CI 77288 (kromioksidi, vihreä)

CI 19140 (atsoväri, keltainen)

CI 77510 (preussinsininen)

CI 42090 (sininen)

CI 75470 (karmiininpunainen)

CI 77891 (titaanidioksidi, kiille, valkoinen)

MICA (kiille)

luomivari.png

Ripsivärit

Ripsivärit ovat käytetyimpiä meikkituotteita ja niitä on käytetty vuosisatoja ellei -tuhansia ripsien paksuntamiseen, pidentämiseen ja tuuhentamiseen. Enää ripsivärit eivät ole avoimessa kotelossa olevia, kakkumaisia, syljellä notkistettavia tahnoja, vaan mahdollisimman hygienisiä pakkauksia, josta väriaine otetaan harjan avulla. Ripsivärit säilyvät vain puoli vuotta avaamisen jälkeen, eikä niihin saa lisätä esimerkiksi vettä tai varsinkaan sylkeä. Kuten muissakin silmän alueen tuotteissa, ripsivärien valmistuksessa ja käytössä tulee noudattaa erityistä hygieniaa.

Ripsivärin liuottimena voidaan käyttää vettä tai mineraaliöljypohjaisia liuottimia joko yksin tai edellämainittujen yhdistelmänä. Vesiliukoiset ripsivärit muistuttavat öljy vedessä –emulsioita, jossa vesi on ulkoisena faasina. Kun ripsiväriä levitetään, vesi haihtuu pois ja pohjana olleet vahat ja värit jäävät paikoilleen. Värit ovat samoja, joita käytetään luomiväreissä. Vaikka ripsiväri näyttäisi mustalta, ei siinä välttämättä ole lainkaan mustaa väriä, vaan väri voi olla sekoitus esimerkiksi raudan oksideista, ultramariinin sinisestä ja titaanidioksidista. Mikäli ripsivärin liuottimena käytetään vettä, löytyy tuotteesta myös säilöntäaineita, kuten parabeenejä tai formaldehydin vapauttajia.

Kuten luomiväreissä, vesiliukoisuutta voidaan vähentää vahojen ja öljyjen määrää lisäämällä. Vedenkestävissä ripsiväreissä on mineraaliöljypohjainen liuotin sekä erilaisia vahoja (esimerkiksi mehiläis-, kandelilla-, riisi- ja karnaubavaha sekä paraffiini). Jos tuotteessa ei ole vettä, on säilöntäaineidenkin tarve vähäinen tai olematon muunmuassa paraffiiniöljypohjaisten liuottimien antibakteeristen ominaisuuksien vuoksi.

Mainoksissa esitetyt megaripset eivät välttämättä ole todellisessa elämässä mahdollisia muutoin kuin irtoripsien avulla, mutta erilaisia aineita lisäämällä voidaan saada ripsiin hieman pituutta, paksuutta ja tuuheutta. Kuten hiusten muotoilutuotteissa, myös ripsiväreissä voidaan käyttää hartsimuodossa olevaa kopolymeeri PVP:tä, joka muunmuassa auttaa ripsiväriä pysymään paremmin paikoillaan. Mikroskooppisen pienillä nylon- ja rayonkuiduilla voidaan saada myös lisää tuuheutta aikaiseksi. Muista meikeistä tutuilla täyteaineilla, kuten kaoliinilla tai talkilla voidaan myös lisätä tuotteen paksuutta.

Erään ripsivärin INCI:

 

Aqua (liuotin)

Paraffin (parafiinivaha, paksuuden säätelijä)

Cera alba (mehiläisvaha, kalvonmuodostaja, emulgaattori)

Stearic acid (emulgaattori, pinta-aktiivinen aine)

PVP (polymeeri, rakennetta antava aine)

Cetyl alcohol (emulgaattori)

Propylene glycol (liuotin)

Arginine (sähköisyyden poistaja)

Polysorbate 20 (emulgaattori, pinta-aktiivinen aine)

Copernicia cerifera cera (karnaubavaha)

Panthenol (sähköisyyttä poistava, hoitava)

Synthetic wax (synteettinen vaha, emulgaattori)

Talc (täyteaine)

Candelilla cera (kandelillavaha)

Phenoxyehtanol (säilöntäaine)

Ozokerite (vaha)

Caprylyl glycol (pehmittävä aine)

Hectorite (kosteutta sitova, paksuutta säätelevä)

Simethicone (pehmittävä aine)

Tocopheryl acetate (antioksidantti, tuotteen härskiintymistä estävä)

Acrylates copolymer (polymeeri, rakennetta antava aine)

Collagen (kosteuttava)

Hydrolyzed keratin (sähköisyyttä poistava, kalvonmuodostaja)

Sodium sulfate (paksuutta säätelevä aine)

Potassium sorbate (säilöntäaine)

Silica (kosteutta sitova ja paakkuuntumista estävä aine)

Sodium benzoate (hajustava ja pilaantumista estävä aine)

CI 75470 (karmiininpunainen)

CI 77289 (kromioksidi, vihreä)

CI 77510 (preussinsininen)

CI 77491 (raudan oksidi, keltainen)

CI 77942 (raudan oksidi, punainen)

CI 77891 (titaanidioksidi, valkoinen)

CI 77007 (lasuriitti, sininen)

Huulipunat

Huulipunien ja muiden huulille laitettavien tuotteiden koostumus ja peittävyys vaihtelee sen mukaan, miten paljon tuotteessa on öljyä, vahoja ja pigmenttejä. Kynissä ja puikoissa olevat, kiinteät tuotteet sisältävät huomattavasti enemmän niin sanottuja kovia vahoja kuin öljyjä. Kovilla vahoilla on suurempi sulamispiste kuin pehmeillä. Esimerkiksi kandelillavahan sulamispiste on vahoista suurimpia, + 85 °C. Voidemaiset ja pehmeät huulituotteet sisältävät enemmän öljyjä. Yleisiä, huulituotteissa käytettäviä öljyjä ovat risiiniöljy, paraffiiniöljy, hydrogenoitu kasviöljy, silikoniöljy sekä lanoliiniöljy.

Huulituotteissa käytetään monenlaisia värejä. Osa väreistä on samoja, joita käytetään puutereissa, poskipunissa ja luomiväreissä. Lisäksi huulipunissa käytetään jonkin verran atsovärejä. Perinteinen huulipunapuikko syntyy, kun väripigmenttiseos jauhetaan hienoksi ja sekoitetaan öljypohjaan, lämmitetään ja valetaan muotteihin.

Hyvä huulituote on myrkytön ja ärsyttämätön, mahdollisimman pitkään pysyvä, neutraalin makuinen sekä helposti levittyvä. Öljyjen, vahojen ja pigmenttien lisäksi huulituotteissa voidaan käyttää hoitavana aineena pidettyä pantenolia ja ihon pintakerroksia pehmittävää lanoliinia. Jos tuotteesta halutaan kiilloton, siihen voidaan lisätä puutereista tuttuja ainesosia, kuten talkkia.

Erään huulipunan INCI:

 

Triisocetyl citrate (öljypohjan ainesosa, pehmittävä, ihoa hoitava)

Olus oil (kasviöljy, öljypohja värille, ihoa hoitava aine)

Persea gratissima oil (avokadoöljy, öljypohja värille, pehmittävä)

Copernicia cerifera cera (karnaubavaha, öljypohja värille)

Jojoba esters (kosteuttava)

Citus aurantium dulcis peel cera (appelsiininkuorivaha, rakennetta paksuntava)

Helianthus annuus seed oil (auringonkukan siemenöljy, öljypohja värille, pehmittävä)

Euphorbia cerifera cera (kandelillavaha, rakennetta paksuntava)

Ascorbyl palmitate (antioksidantti, tuotteen härskiintymistä estävä)

Tocopherol (antioksidantti, tuotteen härskiintymistä estävä)

Mica (kiille)

CI 77891 (titaanidioksidi, valkoinen)

CI 77489 (raudan oksidi, oranssinkeltainen)

CI 77491 (raudan oksidi, keltainen)

CI 77492 (raudan oksidi, punainen)

CI 77499 (raudan oksidi, musta)

CI 73360 (punainen väri)

CI 15850 (atsoväri, punainen)

CI 45410 (punainen väri)

Kynsilakat

Kynsilakkojen orgaaniset ja epäorgaaniset väripigmentit ovat lähes samoja kuin muissakin meikkituotteissa. Metallin hohdetta saadaan lisäämällä tuotteeseen alumiinia, hopeaa tai kultaa. Muista meikkituotteista tutuilla titaanidioksilla, vismuttioksikloridilla tai kiilteellä (Mica) saadaan erilaisia, kimaltelevia pintoja huurteesta hileisiin partikkelikoosta riippuen. Lisäksi kynsilakkoihin voidaan lisätä vitamiineja ja proteiineja. Kynnet ovat kuollutta ainetta samaan tapaan kuin hiuksetkin, joten tuotteilla voidaan ainoastaan koristella ja siloitella.

Kynsilakka syntyy, kun väripigmentti liuotetaan haihtuvaan liuottimeen, johon on lisätty kalvonmuodostajia. Nitroselluloosa on yleisin kalvonmuodostaja. Se muodostaa kynnelle kovan ja kiiltävän, mutta ei kovin joustavan kalvon. Jotta lakalle saadaan lisää kiiltoa, kovuutta ja joustavuutta, kalvonmuodostajien lisäksi käytetään erilaisia hartseja (epoksi-, formaldehydi-, p-tolueenisulfonamidi-, polyamidi- ja akrylaattihartsit). Muokkautuvuutta voidaan lisätä esimerkiksi kamferilla. Liuottimista käytetyimpiä ovat asetaatit, kuten N-butyyliasetaatti tai etyyliasetaatti, tolueeni ja isopropyylialkoholi.

Erään kynsilakan INCI:

 

Ethyl acetate (liuotin)

Butyl acetate (liuotin)

Nitrocellulose (kalvonmuodostaja)

Adipic acid/Neopentyl glyol/Trimellitic anhydride copolymer (kalvonmuodostaja)

Acetyl tributyl citrate (plastisiteettia eli muokkautuvuutta lisäävä)

Isopropyl alcohol (liuotin)

Hydrated silica (paksuutta ja rakennetta säätelevä aine)

Stearalkonium hectorite (geelinmuodostaja, paksuutta säätelevä aine)

Sucrose acetate isobutyrate (kalvonmuodostaja, plastisiteettia lisäävä)

Pentaerythrityl tetraisostearate (pinta-aktiivinen aine, emulgaattori)

CI 77000 (alumiini, valkoinen)

CI 77510 (preussinsininen)

CI 77499 (raudan oksidi, musta)

CI 77891 (titaanidioksidi, valkoinen)

CI 15850 (atsoväri, punainen)

 

Kynsilakan poistoon tarvitaan hieman järeämpiä aineita kuin esimerkiksi meikin poistoon. Parhaiten kynsilakka lähtee samoilla aineilla, joita käytetään kynsilakoissa liuottimina. Tunnetuin kynsilakan irrottaja on asetoni. Lisäksi käytetään etyyli- tai butyyliasetaattia sekä isopropyylialkoholia. Kynsilakan kuivattavuutta pyritään vähentämään lisäämällä rasvamaisia aineita, kuten risiiniöljyä tai lanoliinia.

kynsilakka.png