Sampoot ja hoitoaineet

sampoot.png

Sampoot

Sampoon päätavoite on pestä hiukset ja päänahka puhtaaksi hiestä, liasta, rasvasta sekä hoitoaineiden ja muotoilutuotteiden jäämistä. Pestävien hiusten pinta-ala on 4-8 m2. Pesun hoitavat pinta-aktiiviset, puhdistavat aineet eli tensidit, joista on kerrottu tarkemmin tensidikappaleessa. Tensidimolekyylin toinen pää on rasvaliukoinen ja toinen vesiliukoinen. Kun sampoossa olevat tensidit joutuvat rasvaisten hiusten ja veden kanssa tekemisiin, seuraa reaktio, jossa tensidimolekyylit saartavat rasvan ja lian muodostaen misellejä niiden ympärille, jolloin rasva irtoaa hiuksesta. Misellit syntyvät, kun tensidimolekyylin rasvaliukoiset päät asettuvat toinen toisensa viereen rasvan ja lian suuntaisesti (kuvassa näkyvät keltaiset osiot) ja vesiliukoiset päät veden suuntaan (kuvassa näkyvät valkoiset pallot). Samalla tavalla toimivat myös suihkugeelien sisältämät tensidit. Puhdistavien ominaisuuksiensa lisäksi tensidit muodostavat vaahtoa sekä stabiloivat tuotteen rakennetta ja parantavat viskositeettia.

sampoot1.jpg
Tensidimolekyylien avulla lika ja rasva saadaan irtoamaan. Muodostuneet misellit sitovat rasvan ja lian sisäänsä kuljettaen ne virtaavan veden mukana viemäriin.

Sampoilla on puhdistavien ominaisuuksiensa muitakin funktioita. Sampoisiin voidaan lisätä hiuksia hoitavia aineita tai johonkin iho-ongelmaan, kuten hilseeseen vaikuttavia aineita. Sampoiden vaikuttavat aineet ovat mietoja, eikä niistä tulisi saada ärsytystä tai kutinaa normaalissa käytössä. Varsinaisia lääkesampoita myydään apteekissa, eivätkä ne ole kosmetiikkaa.

Koska sampoon koostumuksesta suurin osa on herkästi pilaantuvaa vettä, tarvitaan myös säilöntäaineita. Näitä ovat esimerkiksi Methylisothiazolinone, Imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin, Methylparaben tai Phenoxyethanol. Jotta sampoon koostumus olisi miellyttävä, eikä tuotetta valuisi pesussa hukkaan, lisätään tuotteeseen myös koostumukseen vaikuttavia, paksuntavia aineita. Lisäksi sampoon pH:n tulee olla sopiva (yleensä hieman hapan, kuten hiuksetkin). Lisäarvoa sampoille tuovat väriaineet, hajusteet ja helmiäiset.

Sampoon peruskoostumus:

 

Vesi: 70-90%

Päätensidi: 8-20%

Muut tensidit, vaahtoon ja viskositeettiin vaikuttavat aineet: 1-10%

Helmiäinen: 1-3%

Säilöntäaineet: 0,5-1%

Hajusteet: 0,1-1%

Muut aineet (hoitavat, hilsettä poistavat jne.): 0,5-2%

Hiustenhoitoaineet

Jos hiukset eivät ole erityisen käsitellyt, takkuuntuvat tai hankalat, ei hiustenhoitoainetta tarvita lainkaan. Kampaaminen, kuivaaminen, muotoilu, värjäys ja permanentti irrottavat hiusta suojaavia, suomumaisia keratiinilevyjä, jolloin hiuksista tulee helposti katkeilevat ja takkuuntuvat sekä kiillottomat.

Hiustenhoitoaineen perusrakenne on vedestä tai silikonista, rasva-alkoholiemulgaattorista ja kationisesta tensidistä muodostuva emulsio. Erityisesti käsitellyissä hiuksissa on negatiivinen varaus, joka saa hiukset hylkimään toisiaan. Tämän johdosta hiukset eivät helposti asetu halutulla tavalla. Negatiivisen varauksen saa neutraloitua hoitoaineilla, joissa on käytetty positiivisesti varautuneita tensidejä. Kationisia tensidejä ovat esimerkiksi kationiset silikoniyhdisteet (Amodimethicone), rasva-amidit (Dimethyl stearamine) ja kvaternääriset sokerit tai sokerijohdannaiset (Quaternium-22). Kvaternäärisiä ammoniumyhdisteitä voidaan käyttää myös sampoissa.

Hoitoaineet voivat jättää vettä hylkivän kalvon hiuksen pintaan. Hiustenhoitoaineissa käytetyt kalvonmuodostaja-aineet ovat suuria polymeerejä, jotka lisäävät kiiltoa ja parantavat kammattavuutta (esimerkkinä polyvinyylipyrrolidoni eli PVP). Lisäksi hoitoaineessa voi olla hiuksen huokoisia kohtia tilapäisesti paikkaavia aineita, kuten hydrolysoituja proteiineja (esimerkkinä hydrolysoitu vehnäproteiini Hydrolyzed wheat protein). Jotta proteiinimolekyyli voisi paikata hiuksen vaurioita, sen tulee olla sopivan kokoinen. Itse proteiinin alkuperällä (keratiini, kollageeni, vehnä ym.) ei ole merkitystä tehoon.

Hiustenhoitoaineiden rakenne vaihtelee riippuen käyttötavasta. Heti levityksen jälkeen poishuuhdeltavat hoitoaineet sisältävät kationisia tensidejä, kalvonmuodostajapolymeerejä ja hiuksen rakennetta paikkaavia aineita. Pidemmän vaikutusajan vaativissa tuotteissa on samankaltainen koostumus kuin pikahoitoaineissa, mutta rakennepaikkaavia proteiineja voi olla enemmän. Pidempi vaikutusaika perustuu hiuksen turpoamiseen, jolloin hiusta suojaavat suomut päästävät paremmin paikkaavia aineita sisäänsä. Hiuksiin jätettävät hoitoaineet sisältävät samoja aineita kuin tavalliset hoitoaineet ja niiden tarkoituksena on suojata hiuksia käsittelyn aiheuttamalta rasitukselta. Harvemmin käytettyjä hoitotuotteita ovat hiushuuhteet, jotka sisältävät happoja (usein viinietikkaa), joka neutraloi alkalisen pesuaineen vaikutusta. Lisäksi hapon avulla saadaan irrotettua saippuassa mahdollisesti olevia kalsiumia ja magnesiumia.

Hoitoaineessa voi olla myös lukuisia muita aineita, kuten väriaineita, hohtavuutta antavaa helmiäistä tai jopa vitamiineja. Hius on kuitenkin kuollutta ainetta ja ainoastaan sen rakenteeseen voidaan ulkoisesti ja tilapäisesti vaikuttaa. 

sampoot2.png