Voiteet

Voiteet ovat puolikiinteitä seoksia, joita voidaan luokitella monin eri tavoin esimerkiksi käyttöalueen mukaan (kasvovoiteet, vartalovoiteet, aurinkovoiteet, silmänympärysvoiteet jne.). Lisäksi useat muut kosmetiikkatuotteet ovat rakenteeltaan voidemaisia  (hiusten hoito- ja muotoiluaineet, kasvojen puhdistusemulsiot, jotkut meikkituotteet ja hiusvärit). Rakenteen mukainen luokittelu jakaa voiteet neljään ryhmään: vedettömät voiteet, vettä sisältävät emulsiovoiteet, geelit ja pastat. Käytännössä jako ei ole kovin selkeä ja kehittyneemmissä voiteissa voi olla hyvinkin monimutkainen. Voide voi koostua vain kahdesta tai jopa kymmenistä raaka-aineista, ilman että kuluttaja huomaa käytössä tai vaikutuksessa suurtakaan eroa. Voiteen vaikutus on ihotyypin, ainesosien lukumäärän ja pitoisuuden sekä lukuisten muiden tekijöiden summa.

voiteet.png voiteet2.png

Voiteessa on tietynlainen pohjakoostumus, joka voi olla yhden tai useamman aineen seos. Kun vedettömät voiteet sisältävät pelkästään hydrofobisia aineita (öljyt ja vahat), ovat emulsiovoiteet joko hydrofiilisia öljy vedessä –emulsioita (o/v), jossa vesi on ulkoisena faasina tai hydrofobisia vesi öljyssä –voiteita (v/o), jossa ulkoisena faasina on öljy. Öljy vedessä –emulsiot ovat tavallisimpia kosmetiikassa käytettyjä voiteita. Voidepohjan ainesosat voivat sisältää eläin- ja kasviperäisiä sekä puolisynteettisiä ja synteettisiä öljyjä ja vahoja, tuotteeseen kosteutta sitovia aineita eli humektantteja, geelinmuodostajia, emulgaattoreita, viskositeettiin vaikuttavia aineita, säilöntäaineita, hapettumista eli rasvojen härskiintymistä estäviä aineita (antioksidantit), hajusteita, väriaineita sekä tuotteen vaikutukseen liittyviä lisäaineita, kuten UV –säteiltä suojaavia aineita. Voiteen ainesosat esitetään ainesosa- eli INCI –luettelossa paljousjärjestyksessä suurimmasta pienimpään siten, että alle 1% sisältävät ainesosat ovat satunnaisessa järjestyksessä ainesosaluettelon lopussa. Ainesosaluettelossa ei kuitenkaan kerrota aineiden todellisia määriä.

Vesi öljyssä -emulsiovoiteen esimerkkikoostumus:

 

Aqua (liuotin, vesifaasi) noin 67%

Paraffinum liquidum (liuotin, rasvafaasi) 10%

Caprylic/Capric triglyceride (pehmittävä aine, rasvafaasi) 5%

Persea gratissima oil (pehmittävä aine, avokadoöljy, rasvafaasi) 5%

Olus oil (pehmittävä aine, kasviöljy, rasvafaasi) 3%

Glycerin (tuotteen kuivumista ehkäisevä aine, vesifaasi) 4%

Tocopheryl acetate (hapettumista ja härskiintymistä estävä antioksidantti, rasvafaasi) 2%

Laurylmethicone copolyol (emulgaattori, rasvafaasi) 2%

Sodium chloride (ruokasuola, viskositeettia kasvattava aine, vesifaasi) 1%

 

Lisäksi väriaineita, hajusteita, kasviuutteita, vitamiineja tai muita tuotteelle lisäarvoa

antavia aineita, joita on tavallisesti alle 1%

Voiteiden valmistustapa riippuu aineiden liukoisuudesta. Veteen liukenevat aineet liuotetaan vesifaasiin ja rasvaliukoiset rasvafaasiin. Tämän jälkeen faasit yhdistetään toisiinsa. Öljy ja vesi eivät muodosta toistensa kanssa homogeenista seosta ilman apua. Emulsiovoiteiden tärkeimpiä apuaineita ovatkin emulgaattorit, joista on kerrottu tarkemmin ainesosista kertovalla sivulla. Vesi öljyssä -emulsio valmistetaan siten, että rasvafaasin ja emulgaattorin lämmitetty seos lisätään samanlämpöiseen vesifaasiin koko ajan tehokkaasti sekoittaen. Muut voiteen ainesosat lisätään ennen vesi- ja öljyfaasin yhdistämistä siihen faasiin, johon ne parhaiten liukenevat. Jos tuotteessa on ainesosia, jotka eivät kestä lämpöä, kuten hajusteet ja väriaineet, ne lisätään lähes jäähtyneeseen seokseen. Valmis vesi öljyssä –emulsio on stabiili ja jäykähkö rakenteeltaan. Jäykkä rakenne estää faasien erottumisen normaaliolosuhteissa (huoneenlämpö). Koska hydrofobinen, ulkoinen faasi ei ole kovin otollinen kasvualusta mikrobeille, tarvitaan säilöntäaineita vähemmän kuin voiteessa, jossa vesi on ulkoisena faasina.

Öljy vedessä –emulsio valmistetaan myös siten, että faasit lämmitetään ja yhdistetään eli emulgoidaan toisiinsa samanlämpöisinä, lämmölle arat ainekset viimeisenä. Nestemäiseen emulsiovoiteeseen ei tulisi päästä ilmaa valmistuksen aikana, jolloin sekoittaminen vatkaamalla on huono vaihtoehto. Voiteessa oleva ilma voi hapettaa sisäisenä faasina olevan rasvan ja nopeuttaa pilaantumista. Öljy vedessä –emulsiovoiteita valmistetaankin erityisen sekoituslaitteen, homogenisaattorin avulla. Vesi ulkoisena faasina voi aiheuttaa monenlaisia haasteita, koska vesi on altis sekä pilaantumiselle että kuivumiselle. Kuivumista estämään käytetään kosteuttavia aineita eli humektantteja, kuten glyserolia ja propyleeniglykolia. Mikrobien kasvun ehkäisyyn käytetään säilöntäaineita, joista on kerrottu tarkemmin ainesosista kertovilla sivuilla.

voiteet1.png

Kosmetiikkatuotteessa geeli voi tarkoittaa perinteisen läpikuultavaa puolikiinteää tai kiinteää tuotetta tai ohutta enemmän voiteelta näyttävää seosta. Geelit voivat olla vesiliukoisia tai veteen liukenemattomia. Vesiliukoiset, hydrofiiliset geelit sisältävät vettä ja veteen liukenevia aineita, kuten glyserolia sekä geelinmuodostajan. Geelinmuodostajat ovat orgaanisia tai epäorgaanisia polymeerejä, jotka turpoavat joutuessaan veden tai jonkun muun sopivan liuottimen kanssa. Tavallisin geelinmuodostaja on hiusgeeleistäkin tuttu karbomeeri (Carbomer). Veteen liukenemattomat geelit sisältävät sopivan liuottimen ja geelinmuodostajan, joka voi olla esimerkiksi orgaaninen bentoniittimineraali. Jos olet koskaan tehnyt kiisseliä, olet ehkä huomannut, miten haastavaa on saada aikaan sileä ja kokkareeton lopputulos. Geelien valmistuksessa onkin tärkeää voimakas sekoitus ja tarvittaessa lisäkeinot, kuten vakuumin käyttö.

 

Pastat ovat runsaasti kiinteitä aineita sisältäviä voiteita. Niiden paksuus vaihtelee lähes liuosmaisista suspensioista täysin kiinteisiin tuotteisiin (huulipunat ja jotkut luomivärit). Pastat voivat olla hydrofiilisia, mutta tavallisimmin kuitenkin lipofiilisiä. Lipofiiliset pastat tekevät ihon pinnalle niinsanotun, kosteutta läpäisemättömän okkluusiokerroksen, joka pitää voiteen alla olevan ihon kosteana. Hydrofiiliset pastat imevät kosteutta ja ovat parhaillaan silloin, kun hoidetaan vetistävää ihoa (kuivattava vaikutus). Hydrofiilisiä pastoja ovat esimerkiksi hammastahnat. Pastoissa käytettäviä, kiinteitä aineita ovat muunmuassa sinkkioksidi, titaanidioksidi, kaoliini, talkki ja tärkkelys.