< Ainesosat

maaritelma1.png

Kosmetiikan määritelmä ja pakkausmerkinnät

Kosmeettinen valmiste on aine tai aineiden seos, jota käytetään ihon ulkoisiin osiin, kuten kasvojen ja vartalon iholle, suun limakalvoille, hiuksiin ja kynsiin. Kosmeettisen valmisteen tarkoitus on puhdistaa, suojata ja pitää hyvässä kunnossa ihon ulkoisia osia sekä muuttaa tai poistaa hajuja. Kosmetiikka ei voi parantaa tai imeytyä verenkiertoon kuten lääke. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen mukaan kosmetiikaksi voidaan määritellä seuraavanlaisia tuotteita:

Kosmetiikaksi määritellyt tuotteet

Tuoteryhmä

Tuotteet

Aurinkotuotteet

Auringonsuojavalmisteet, itseruskettavat valmisteet

Hajustetuotteet

Hajuvesi, eau de toilette ja eau de cologne 

Hiusten käsittely-,

hoito- ja puhdistustuotteet

Hiusväri, permanenttiaine, suoristusaine, kiinnitysaine, muotoiluvalmiste, puhdistusvalmiste (vesi, jauhe, sampoo), hoitoainevalmiste (vesi, voide, öljy), kampausvalmiste (neste, hiuskiinne, kiiltoaine),

Hygieniatuotteet

Saippua, deodoranttisaippua, kylpy- ja suihkuvalmiste (suola, vaahto, öljy, geeli), ihokarvojen poistovalmiste, deodorantti, antiperspirantti, parranajovalmiste (voide, vaahto, vesi) ja ulkoiseen intiimihygieniaan tarkoitetut valmisteet

Ihonhoitotuotteet

Ihovoide, -emulsio, -vesi, -geeli, -öljy, kasvonaamio, kylpy- ja hoitotalkki, ihonvalkaisuvalmiste ja ryppyjenehkäisyvalmiste

Kynsienhoitotuotteet

Kynsienhoitovalmiste ja kynsilakka

Meikkituotteet

Värillinen pohjustusvalmiste (neste, tahna, puuteri), meikkipuuteri, meikkaus- ja meikinpoistovalmiste 

Suunhoitotuotteet

Huulille tarkoitettu valmiste, hampaiden ja suun hoitovalmiste

Kosmetiikkaa eivät ole tatuoinnit, rakennekynnet tai erilaiset iholle käytettävät liimat (irtoripset, rakennekynnet). Mikäli on epäselvää, onko tuote kosmetiikkaa, viranomainen voi ratkaista asian tapauskohtaisesti (niin sanotut rajanvetotuotteet).

Kosmetiikaksi määritellyllä tuotteella tulee olla seuraavat, asianmukaiset merkinnät joko pakkauksessaan tai sen välittömässä läheisyydessä helposti luettavassa muodossa:

  • Nimellissisältö ajankohtana, jolloin tuote on pakattu (paino tai tilavuus)
  • Tuotteen tarkoitus, ellei tarkoitus ole itsestäänselvä
  • Käyttöohjeet tarvittaessa
  • Varoitukset. Esimerkiksi hiusväreissä merkintä ei alle 16 –vuotiaille
  • Tuotteesta vastuussa olevan henkilön nimi ja osoite
  • Tuotteen ainesosaluettelo, jonka alussa on oltava teksti Ingredients tai INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Ainesosaluettelossa aineet on merkitty tuotteeseen paljousjärjestyksessä siten, että viimeisenä ovat alle 1 % sisältävät aineet satunnaisessa järjestyksessä. Näitä ovat esimerkiksi hajusteet, säilöntäaineet ja väriaineet.
  • Säilyvyysmerkinnät. Yli 30 kuukautta säilyvissä tuotteissa käytetään PAO –merkintää (Period Afer Opening), joka tarkoittaa avatun tuotteen säilyvyysaikaa. Avonaisen purkin lisäksi ilmoitetaan käyttöaika kuukausina tai vuosina. Esimerkiksi 12M tarkoittaa vuoden käyttöaikaa. Tiimalasia käytetään alle 30 kuukautta säilyvissä tuotteissa. Tällöin tuotteessa parasta käytettynä ennen –päivämäärä tiimalasisymbolin lisäksi.

maaritelma2.pngmaaritelma3.png

Kosmetiikan ainesosat jaotellaan EU:n ylläpitämässä Cosing –tietokannassa http://ec.europa.eu/consumers/cosmetics/cosing/index.cfm?fuseaction=ref_data.functions 66 ryhmään funktion eli vaikutuksen perusteella.Yhdellä aineella voi olla useampi funktio kosmetiikkatuotteessa. Esimerkiksi silikoniyhdiste dimethicone voi toimia vaahtoamisen estoaineena, pehmittävänä aineena, ihoa hoitavana aineena ja ihoa suojaavana aineena tuotteen käyttötarkoituksesta riippuen.