Tervetuloa kosmetiikan kemian pariin!

Voit tutustua oheiseen tietopakettiin tai hypätä suoraan tehtäviin tekstin jälkeen.

pohdi1.pngKosmetiikkaa käyttävät ihan kaikki, joka päivä. Kosmetiikalla tarkoitetaan tuotetta, jota käytetään iholle, hiuksille tai suun limakalvoille. Kosmetiikan tehtävänä on hoitaa tai parantaa ulkonäköä sekä tietenkin puhdistaa ja poistaa epämiellyttäviä hajuja. Litania aineista, jotka ovat kosmetiikkaa, on pitkä. Tutuimpia kosmeettisia aineita lienevät deodorantit, hammastahnat, suuvedet, sampoot, hoitoaineet, ihovoiteet ja saippuat sekä tietenkin meikit ja hiusvärit.

Tiesitkö, että kosmetiikka koostuu monenlaisista kemiallisista aineista, aivan kuten elintarvikkeet, remonttimaalit tai kodin siivousaineetkin? Kosmetiikassa käytetään noin 10 000 erilaista ainetta. Käyttämäsi voideseos voi sisältää jopa 50 erilaista ainetta, mutta voide voidaan tehdä yhtä hyvin pienemmälläkin määrällä, esimerkiksi viidellä raaka-aineella. Jokaiselle, kosmetiikassa olevalle aineelle on tuotteessa oma tehtävä eli funktio. Aineet voivat toimia esimerkiksi liuottimina, pH:n säätelijöinä, väriaineina, säilöntäaineina, hajusteaineina tai ihoa hoitavina aineina. Kun aineita sekoitetaan toisiinsa, tapahtuu kemiallisia reaktioita, jolloin sidoksia syntyy ja hajoaa. Joskus tuotteiden valmistuksessa tarvitaan apua, kuten kuumennusta tai tavallista voimakkaampaa sekoitusta, vähän niin kuin ruoanlaitossakin.

pohdi2.pngOlet varmaankin huomannut, että käyttämässäsi tuotteessa luettelo tuotteessa käytetyistä aineista. Kosmetiikan ainesosaluetteloa sanotaan INCI- luetteloksi, joka tulee sanoista International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. INCI –luettelo on jokaisessa kosmetiikkatuotteessa pakollinen. Näin kuluttaja tietää, mitä raaka-aineita tuotteessa on käytetty ja osaa välttää esimerkiksi sellaisia aineita, joille on allerginen. Raaka-aineiden nimet ovat lähes samat kaikkialla maailmassa. Ostaessasi aurinkovoidetta Australiassa, ovat siinä käytetyt raaka-aineet lueteltuina samoilla nimillä kuin Suomessakin.

Kosmetiikkatuotteessa käytettävä INCI- nimi on usein eri kuin aineen kemiallinen nimi. Esimerkiksi yleisesti käytetty Linalool (suomeksi linaloli) –niminen hajusteaine on varsinaiselta kemialliselta nimeltään 3,7-dimetyyli-1,6-oktadien-3-oli. Miksiköhän tuotteiden INCI- nimet ovat usein erilaisia kuin kemialliset nimet?

pohdi3.png

Tehtäviä

Kosmetiikka tutuksi

1. Laske, montaako kosmetiikkatuotetta olet käyttänyt tämän päivän aikana aamusta lähtien? Yhdessä tuotteessa on noin 30 raaka-ainetta, joten voit arvioida myös käyttämiesi aineiden kokonaismäärän.

2. Tarkastele hetki antiperspirantin ainesosa- eli INCI –luetteloa. Onko mikään aineista ennestään tuttu? Arvioi, mikä kunkin aineen funktio voisi olla tuotteessa. Voit etsiä raaka-aineiden funktioita netistä tai kurkata vastauksen tehtäväosion lopusta.

pohdi4.png

Fressi ja raikas roll-on dödö 60 ml

Ainesosaluettelo/INCI

Aqua
Aluminum chlorohydrate
Hydroxypropylcellulose
Sorbitol
PEG-40 hydrogenated castor oil
Parfum

3. Tiesitkö, että kemian tietämystä tarvitaan monenlaisissa ammateissa. Luettele ammatteja, joissa tarvitaan tietoa kosmetiikan kemiasta. Jos et millään keksi, katso vastaukset tehtäväosion lopusta.

keke.png

Kestävä kehitys ja tuotteen elinkaari

4. Valitse yksi kosmetiikkatuote ja laadi sille elinkaarianalyysi tuotteen suunnittelusta alkaen, kunnes tuotteesta tulee jätettä. Pohdi seuraavia asioita:

  • Mistä tuotteen ja pakkausmateriaalien raaka-aineet tulevat?
  • Miten tuote päätyy kaupan hyllylle?
  • Minne käytetty sampoo joutuu?
  • Entä sampoopullo?
  • Miten paljon vettä, erilaisia kemikaaleja ja energiaa tuotteen valmistus vaatii eri vaiheissa?
  • Mitä kestävä kehitys tarkoittaa tuotteen valmistuksessa? Entä omassa elämässä kuluttajana?

Vastauksia tehtäviin