Vastauksia tehtäviin

Tehtävä 2

Aqua (vesi) toimii liuottimena eli muut antiperspirantin aineet liuotetaan valmistusprosessissa veteen. Kosmetiikassa käytetään puhdistettua vettä. Miksi hanavesi ei käy sellaisenaan?
Aluminum chlorohydrate (alumiinikloorihydraatti) on vaikuttava aine. Aine jää tulpaksi hikirauhasen suulle, jolloin hiki ei pääse valumaan kainalosta. Vaikutus häviää päivän mittaan.
Hydroxypropylcellulose (hydroksipropyyliselluloosa) saa aikaan liuoksen paksuuntumisen. Näin tuote ei valu ulos purkista ja kainaloista, vaan pysyy paikallaan.
Sorbitol (sorbitoli) on ihoa kosteuttava aine. Mistä muualta sorbitoli on tuttu?
PEG-40 hydrogenated castor oil (risiiniöljyjohdannainen) auttaa antiperspirantin aineita sekoittumaan toisiinsa paremmin eli se on emulgaattori.
Parfum (hajuste) peittää hien hajua ja tuo tuotteelle lisäarvoa. Erilaisilla tuoksuilla voidaan saada esimerkiksi raikas, kukkainen tai mausteinen vaikutelma. Erilaisia hajusteita on tuhansia.

Tehtävä 3

Ammatteja, joissa kosmetiikan kemian tiedoista on hyötyä:
Kemisti, tutkija, laborantti, laboratorioanalyytikko, ihotautilääkäri, biologi, proviisori, farmaseutti, estenomi, kosmetologi, kampaaja, kemian opettaja, kosmetiikan kouluttaja, markkinoija tai myyjä, vedenpuhdistamon tai jätelaitoksen työntekijä, kosmetiikka-aiheisen lehden tai nettisivujen toimittaja sekä kosmetiikkatuotteiden kuluttaja eli sinä ja minä!