Vastauksia

Kokeen onnistuminen riippuu hiusnäytteestä ja olosuhteista. Mitä tarkemmin ohjeita on noudatettu, sitä todennäköisemmin tulokset ovat seuraavanlaiset:

 

pH 2 : Hiustupsu tuntuu pehmeältä, mutta joustamattomalta. Hiukset katkeilevat jonkin verran

pH 6:  Hiustupsu tuntuu pehmeältä ja joustavalta, eikä katkeile helposti

pH 10: Hiustupsu tuntuu karhealta ja katkeilee suhteellisen helposti

pH 12: Hiustupsu tuntuu erittäin karhealta ja katkeilee todella helposti

 

Moni asia vaikuttaa siihen, miten tuotteet ja käsittelyt vaikuttavat hiuksiin. Tuotteen pH:lla on suuri merkitys siihen, tuleeko hiuksista karheat vai sileät ja pehmeät. Hiuksen pinta koostuu keratiinilevyistä, jotka ovat kiinni toistensa lomissa muistuttaen hieman kalansuomuja. Emäksinen liuos avaa hiussuomuja tehden hiuksista karheat ja kiillottomat. Hapan liuos taas sulkee hiussuomuja tehden hiuksista sileämmän tuntuiset. Siksi useimmat hiustuotteet ovat hieman happamia. Tuotteet eivät kuitenkaan voi olla liian happamia, koska silloin hiuksen rakenne rikkoutuu.

 

Myös hiuksen oma rakenne vaikuttaa lopputulokseen: toisten hiukset ovat luonnostaan ohuet ja hennot, toisten taas paksut ja karheat. Talirauhasista erittyvä tali suojelee ja voitelee hiuksia tehden niistä joustavammat. Mitä enemmän hiuksia käsitellään (kampaaminen, föönääminen, värjäys, pesut ym.), sitä enemmän ne kuluvat. Hius on kuollutta ainetta, joten tuotteilla voidaan vaikuttaa ainoastaan tilapäisesti hiuksen rakenteeseen. Hiustuotteita valmistavat kemistit pyrkivät tekemään tuotteita, jotka saavat hiukset pehmeiksi, kiiltäviksi ja helposti kammattaviksi. He käyttävät tutkimuksissan muunmuassa samankaltaisia hiustupsuja, joita käytit äsken tässä työssä.